Practical application of the phenomenon of acoustic emission in rocks - ZUBEREK, Wacław M.; CHODYŃ, Lesław (Archives of Acoustics, 1989)
Zjawisko emisji sejsmoakustycznej polegające na generowaniu fal spoistych w czasie procesów dynamicznych znajduje szerokie zastosowanie przy rozwiązywaniu szeregu zagadnień geotechnicznych. Uwzględniając podobieństwo procesów fizycznych, różnorodne zastosowania emisji sejsmoakustycznej sklasyfikowano w następujące grupy zagadnień: – ocena stabilności wyrobisk i struktur geotechnicznych, – przewidywanie momentu zniszczenia górotworu, – inne zastosowania (jak np. do wyznaczania składowych głównych tensora naprężenia, który w przeszłości oddziaływał na skały, badanie zagrożenia lawinami, wykrywanie miejsc przepływu cieczy przez ośrodek porowaty itp.). Oddzielnie przedstawiono lokalizację źródeł emisji sejsmoakustycznej traktując ją jako technikę pomiarów, która znajduje zastosowanie w ocenie stabilności, przewidywaniu momentu zniszczenia a także stwarza szerokie możliwości wykorzystania zjawiska emisji sejsmoakustycznej w geotechnice. Dla każdej z grup zagadnień krótko opisano koncepcje zastosowań aktualny stan badań jak również czynniki ograniczające możliwość stosowania metody. Zastosowania zilustrowano najbardziej przekonywającymi przykładami z literatury. Opis metod poprzedzono krótką analizą składu częstotliwościowego sygnałów sejsmoakustycznych w funkcji odległości od źródła w rożnych typach skał. Artykuł ma charakter przeglądowy i podsumowujący stan badań i został opracowany na podstawie obszernej literatury światowej.